Mescid

Kubbetu’s-Sahra

Kubbetu’s-Sahra

Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra
Kubbetu’s-Sahra

Kudüsle ilgili gördüğümüz her görselde bulunması muhtemel olan, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir Kubbetü's-Sahra. Kudüs’e gittiğinizde özellikle Aksa içerisinde ihtişamlı kubbesi ve masmavi çinileriyle ondan gözünüzü alabilmek pek mümkün değil. Peygamberimizin Miraç yolculuğuna başladığı Muallak Kayası üzerine emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan tarafından inşa edilmiştir. Kaya hakkında Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde geçen mübalağalı anlatımlar ve halk arasında yüzyıllardır söylenegelen efsaneleşmiş söylemler vardır. Muallak Kayasının aslında havada durduğu, insanların akıllarını yitirmesine, hamile kadınların bebeklerini düşürmesine sebebiyet verdiği için Müslümanlar tarafından kayanın alt kısmının doldurulduğu şeklinde… Ancak tarihi kaynaklarda böyle bir bilgi geçmemektedir ve günümüzde de kaya havada değildir. Zannımızca bu söylentilerin sebebi kayanın altında bulunan mağaradır.

Muallak Kayası Yahudiler için de kayanın Süleyman Mabedi’nin Kudsü’l-Akdes bölümünün temelini teşkil ettiği, Hz. Nûh’un gemisinin tufandan sonra onun üstüne oturduğu ve üzerinde Hz. İbrahim’in kurban kestiği gibi inanışlarla kutsal kabul edilir. Peygamberimizin Recep ayının 27’sinde Miraç Gecesi’nde cennete buradan yükseldiğine inanılır. Kubbetü’s-Sahra, Kudüs’ün Haçlılar tarafından işgali sırasında Templum Domini adıyla kiliseye çevrilmiş ve çeşitli değişikliklere uğramıştır. Daha sonra Kudüs’ü yeniden fetheden Selâhaddîn-i Eyyûbî, bu kayanın etrafındaki demir ızgaralar dışında Haçlılardan kalan her şeyi kaldırmıştır. Kubbetü’s-Sahra, tarihi boyunca, özellikle Osmanlı döneminde büyük saygı görmüş ve özenle tamir ettirilmiştir. 1948 Eylül ve Ekim aylarında atılan bombalardan kuzeybatı pencereleri zarar gören Kubbetü’s-Sahra, bugün de Aksa alanı içerisindeki diğer yapılar gibi, Filistinlilerle İsrail askerlerinin çatışmaları sırasında hasar almaktadır.

Cuma günleri Müslüman kadınlar Kubbetü's-Sahra’da, erkekler ise Kıble Mescidi içerisinde namaz kılmaktadır. Kubbetü's-Sahra sabah namazları hariç diğer saatlerde tüm Müslümanlar için ibadete açıktır. Kubbesi altın değildir ancak altın sarısı metalik levhalarla kaplıdır. Mescit içerisinde Muallak Kayasının alt kısmına inen bir merdiven görebilirsiniz. Merdiven sizi Ruhlar Mağarası’na indirecektir. Rivayetlere göre mağarada Miraç gecesi Peygamberimiz ulu’l-azm peygamberlere namaz kıldırmıştır. Mağara içerisinde 3 eski mihrap bulunmaktadır. Bunlardan birisi dünyanın en eski mihrabı olarak bilinen Süleyman Mihrabı’dır.