Medrese

Farisiyye Medresesi

Farisiyye Medresesi

Farisiyye Medresesi Memlükler döneminde miladi 1353-4 (H.755) yılında yaptırılmıştır. İsmini medreseyi yaptıran ve vakfeden Emir Fâris el-Bekkî b. Emir Kutlu Melik b. Abdullah’tan almaktadır. Gazze valiliği ve Hicaz emirliği yapan Emir Fâris el-Bekkî, Farisiyye Medresesi’nin yanındaki Melikiyye Medresesi’ni yaptıran Melik El-Nasır’ın da yeğenidir. Medrese Harem’in kuzey revaklarında Melikiyye ve Eminiyye medreseleri arasında yer almaktadır. Ana cephesi Mescid-i Aksa’ya bakan medreseye Aksa’nın avlusundan bir merdiven aracılığıyla ulaşılmaktadır. Kaide üzerine oturan kemerli ve ince nakışlı güzel bir giriş kapısına sahiptir. Yapının iki tarafında teras hücreler bulunur. Medresenin içerisinde kare formlu bir açık avlu mevcuttur. Farisiyye Medresesi ve Eminiyye Medresesi iç içe yapılardır ve bu avluda yer alan merdiven ile Eminiyye Medresesi’ne de ulaşmak mümkündür.

İslam kaynaklarına göre Farisiyye Medresesi bulunduğu bölgeye inşa edilmeden önce yerinde başka bir medrese bulunmaktadır. Aksa revakları içerisinde en eski bölümün de bu alan olduğu görülmektedir. Öte yandan medrese, yapım ve süsleme detayları bakımından diğer Memlüklü medreselerinden ayrışan özellikler göstermektedir. Bunun bir nedeni, orijinal yapının günümüze ulaşmaması olarak düşünülebilir. Büyük Kudüs depreminde yıkılan medrese, Osmanlı döneminde yeniden inşa edilmiştir.

Mescid-i Aksa’daki başka amme yapıları gibi, konuta dönüştürülme uygulaması Farisiyye Medresesi’nde de gerçekleşmiştir. Osmanlı’nın son dönemlerinde Kudüs’ün köklü ailelerinden olan Deyriler, devamında ise Dacaniler tarafından mesken olarak kullanılmıştır. Günümüzde de bu kullanımı devam etmektedir.