Medrese

Basıtiyye Medresesi

Basıtiyye Medresesi

Basıtiyye Medresesi Memlükler döneminde inşa edilen Kudüs’ün önemli eğitim kurumlarındandır. Medresenin inşa sürecini ilk olarak Şeyhulislam Şemsüddin Muhammed el-Herevî başlatmış ancak yapı tamamlanmadan önce hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine miladi 1431 (H.834) yılında ordu ve hazine veziri olan Kâdı Abdulbâsit Halil el-Dimeşkî tarafından vakfedilmiştir. Medrese ismini de bu zattan almaktadır. Küçük yaşta yetim kalan Abdulbâsit Halil el-Dimeşkî, medresenin vakfiyesinde en az on yetim çocuğun daimi olarak medresede barındırılmaları kuralını belirtmiştir.

Medrese Mescid-i Aksa’nın kuzey revaklarında Şerefü’l-Enbiya ve Hıtta kapıları arasında yer almaktadır. Devaddariye Medresesi’nin de üst katında bulunur. Bina üç oda ve bir açık avludan meydana gelmektedir. Tarihte geniş çapta üne sahip olan medresede özellikle Şafi fıkhı, Kur’an ve hadis gibi dini ilimlerin yanı sıra astronomi ve matematik gibi pozitif bilim dallarında da eğitim verilmiştir.

Günümüzde iki bölümden oluşan yapı, Mescid-i Aksa’nın dışında yer alan ve engelliler için bir eğitim kurumu olan Bekriye okullarının merkez binası olarak hizmet vermektedir. Diğer bölümü ise ikamet amaçlı olarak kullanılmaktadır.